Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Matiga mackor för sportigt lov

Foto: Anette Nantell

Kvitt eller dubbelt. Mackor kan göras nästan hur som helst – bara de görs med omsorg och kärlek. Jens Linder har fixat fyra smakrika varianter, om man gör dem dubbla blir de utmärkt matsäck i sportlovstider.

Här är Linders krönika och fyra av hans recept på matiga mackor.

Jens Linder: Fega inte med smakerna

Äggsandwich med chorizomajonnäs. Denna saftiga och smakrika macka är ett exempel på nästan-vego. Den som vill kan ha paprikabitar i majonnäsen i stället för chorizo.

Knuckle sandwich. Jag lagar en orökt version av amerikansk pastrami, som blir ett underbart pålägg. Det blir en smörgås att vara stolt över.

Cannibal sandwich. Amerikanskt original med tyska influenser. Pumpernickel eller annat ångat rågbröd har en rätt sträng smak, och ger fin smakbotten åt det råa köttet

Poor vego boy. En fattigmansversion av burgare eller varmkorv. Här har jag gjort en vegetarisk version med en smaskig blomkålsröra.

Dubbelt eller inte? Alla mackor här går att göra öppna eller som klassiska dubbla sandwichar. Därför står det 4 eller 8 skivor i recepten. Det är ju en smaksak. För utflykter skulle jag rekommendera de dubbla. Då hålls alla pålägg på plats och mackan förblir saftig.

Foton: Anette Nantell