Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/michelinkrogen-faviken-stanger/

Mat & Dryck

Michelinkrogen Fäviken Magasinet stänger

Bild 1 av 3 Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 3 Magnus Nilsson i Fävikens kök.
Foto: Robert Henriksson/Aftonbladet/TT
Bild 3 av 3 Magnus Nilsson och personal 2013.
Foto: Eva Tedesjö

Restaurang Fäviken stänger för gott i december. Köksmästaren Magnus Nilsson kommer istället att ägna sig åt odling och sin familj. 

– Han har gjort en fantastisk insats för världens gastronomi och satt svensk obygd på kartan, säger stjärnkock-kollegan Mathias Dahlgren.

Rätta artikel

Fäviken Magasinet öppnades 2008 i jämtländska Järpen i Åre. 2016 blev krogen den första i Sverige utanför storstadsområdena att få två Michelinstjärnor – och har under många år lockat gäster från hela världen.

Krogen har drivits av chefskocken Magnus Nilsson, som skriver på sin Instagram att 14 december blir hans sista kväll på restaurangen.

”Det har varit ett svårt beslut, men det som jag tror är det rätta”, skriver Magnus Nilsson i inlägget och fortsätter: ”Jag ska inte ljuga, jag är lite trött efter all tid jag har lagt på att utveckla restaurangen.” Han kommer istället att fokusera på odling, sin fruktträdgård och familjen.

Magnus Nilsson i DN-intervju 2017: Vi vet ganska lite om vår egen matkultur

Fäviken i Järpen. Foto: Robert Henriksson/TT

Stjärnkock-kollegan Mathias Dahlgren säger att han inte är förvånad över beskedet.

– Jag vet ju själv vilket enormt arbete som ligger bakom en verksamhet med den här nivån. Då kan känslan uppstå att man vill göra något annat, jag har upplevt samma själv. För gästernas skull är det tråkigt. Han har gjort en fantastisk insats för världens gastronomi och satt svensk obygd på kartan, säger Mathias Dahlgren.

Magnus Nilsson berättade först om beslutet i Los Angeles Times och kommer inte att ge några ytterligare intervjuer. 

– Jag lämnar inte för att jag är missnöjd med restaurangen. Jag lämnar bara för att jag är färdig med den. För att jag vill göra andra saker, säger han till tidningen.

Fäviken skriver på sin hemsida att restaurangen kommer att stänga i samband med att Magnus Nilsson slutar och att de inte kommer att rekrytera en ny chefskock, eftersom verksamheten varit så pass unik.

Här är Sveriges bästa restauranger enligt White Guide 2019