Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Michelins miss — gav stjärna till fel restaurang

Den Le Bouche à Oreille som felaktigt tilldelades Michelinguidens stjärna.
Den Le Bouche à Oreille som felaktigt tilldelades Michelinguidens stjärna. Foto: AP

Michelinguiden offentliggjorde tidigare i februari sina utmärkelser till franska restauranger. Guiden blandade då ihop två restauranger med samma namn, och den prestigefyllda stjärnan hamnade hos fel krog.

Det handlar om Le Bouche à Oreille, en restaurang i Bourges i centrala Frankrike. Eller man kanske snarare ska säga två restauranger, eftersom en restuarang med samma namn ligger i Boutervilliers, en bit från Bourges. 

• Läs även: Flera nya Michelin-stjärnor till svenska krogar

Det här var inte helt lätt att hålla reda på för Michelinguiden, som skulle ge en stjärna till finkrogen i Boutervilliers. Efter en miss hamnade stjärnan hos den enklare bistron i Bourges. 

– Jag trodde det var ett skämt, men det var på riktigt. Telefonen ringde hela dagen och kvällen, det var helt galet, sa Veronique Jacquet innan felet uppdagades till CNN. Hon äger bistron i Bourges, där man kan få en lunchbuffé med vin för motsvarande 120 kronor, en bra bit under prisklassen för de flesta Michelinrestauranger.

Michelinguiden har senare tweetat ut en rättelse där man bekräftar att stjärnan skulle till restaurangen i Boutervilliers.