Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

När vinet får styra maten

Foto: Anette Nantell

Perfekta partners. När vinet får styra maten blir det enklare att få till den bästa matchningen. DN:s Alf Tumble tipsar om hur du kan tänka för att ett plus ett ska bli tre.

Foto:

Riesling från Pfalz

Till de första vårtecknen för oss vinälskare hör utan tvekan den tyska sparrisen. Därefter följer en drös av gröna primörer och vårkycklingar som öppnar våra rieslingsinnen på vid gavel. De torra vinerna från Pfalz bjuder som regel på mer kropp och krydda än de från grannregionerna vilket gör att de nyanlända råvarorna gärna får kompletteras med smör- eller gräddsåser. Utgå från valfri grönsak, kyckling eller fisk och tillaga försiktigt. Smaka upp med fett och arommatcha med rivet citron- eller äppelskal – bingo!

Foto:

Kikar vi i Systembolagets butiker finns en stark tro på området Pfalz. Antagligen för att det görs en hel del bra i segmentet strax över hundralappen. Till favoriterna från den solvarma och generösa årgången 2015 hör ekologiska Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2015, 129 kronor (SB 72093), och det imponerande instegsvinet Wachenheimer Riesling Trocken 2015, 159 kronor (SB 81912), från Dr. Bürklin-Wolf. En juvel värd att beställa är den mineralstinna Rings Ungsteiner Nussriegel 2015, 225 kronor (BS 79224), som gärna får ligga till sig några år.

 

Foto:

Chardonnay från Chablis

I hård konkurrens med resten av vinvärlden har världens kanske namnkunnigaste vita vin hamnat lite i skuggan. Men ett bra vin från Chablis är aldrig fel, oavsett årstid eller sällskap. Beroende på vilken nivå av chablis du planerar att dricka varierar matalternativen: Ju smakrikare vin, vilket ofta innebär dyrare eller äldre, desto mer kraft på tallriken. Men om vi utgår från ung standardchablis har vi att göra med syrarikt, äppelkartigt och mineraliskt vin. Skaldjur är en klassiker men jag slår gärna ett slag för enklare tillbehör såsom potatischips och pommes frites. Mild smak, salt och fett är melodin.

Foto:

Till de bästa köpen från aktuell årgång hör definitivt La Chablisienne Chablis Le Finage 2015, 145 kronor (SB 70631). Oväntat generöst med bibehållen stenig mineralton. Snäppet upp, men fortfarande på instegsnivå, hittar vi William Fèvre Chablis 2015, 179 kronor (BS 87642), som finns att beställa. Söker du stor chablisupplevelse från regionens mest meriterade vingård finns det fortfarande flaskor kvar från Pinson Chablis Grand Cru Les Clos 2014, 398 kronor (BS 92008). Ett vin för källaren.

 

Foto:

Nebbiolo från Piemonte

När suget efter de eleganta, aromatiska och ibland riktigt sträva nebbiolovinerna från Piemonte dyker upp går tanken snabbt till risotto eller äggstinn pasta. Det behövs krämiga konsistenser på tallriken för att mjuka upp strävheten samtidigt som du inte vill köra över de fragila nyanserna med något allt för avancerat. Risotto är både enkel att göra och lätt att variera. Väljer du pastavägen får den gärna inkludera gräddbaserad sås eller en stor klick smör. Buljong med pastaknyten eller kryddsnälla ramennudlar funkar också bra.

Foto: De mest kända vinerna hittar vi i området Langhe med Barolo och Barbaresco som fanbärare. Ett ärligt, naket och tydligt uttryck av druvan och dess adress är Elio Sandri Cascina Disa Langhe Nebbiolo 2014, 190 kronor (BS 73843). Växlar vi upp ett par nivåer i både kraft och kontanter finns det en uppsjö viner att välja bland. Till favoriterna just nu hör den vingårdsbetecknade Piero Busso Barbaresco Albesani 2012, 499 kronor (BS 73291), som dessutom är ett strålande lagringsvin. Det största nebbiolofyndet i det fasta sortimentet kommer dock från området Ghemme, där druvan går under namnet spanna. Torraccia del Piantavigna 2005, 149 kronor (SB 2339), bjuder på allt vad druvan har att erbjuda i en fint utvecklad mognadsfas.

 

Foto:

Cabernet sauvignon från Kalifornien

Den mest populära stilen av rödvin i Sverige är av den fylligare och fruktdrivna sorten. Viner som tar stor plats och smakar mycket. Cabernet sauvignon från Kalifornien gör just detta och kan fås i flera kvaliteteter. Prislappen avspeglar sig för det mesta i antalet lager av frukt och hur sömlöst dessa är ihopsatta. På tallriken finns det utrymme för mycket smak. Superkombo 1A är entrecote, pommes och bearnaise. Smakmässigt kan du enkelt omvandla rätten till både hamburgare, mild barbecue eller något från soulfoodköket.

Foto:

Då efterfrågan är större än tillgången bra cabernet från de mest kända områdena får du kika bortom Napa och Sonoma för att hitta schyst prissatta viner. Bogle Cabernet Sauvignon 2014, 209 kronor (BS 79221), är ett mitt-i-prick-exempel där druvorna hämtats från vingårdar i Lodi, Monterey och Clarksburg. I fasta sortimentet finns den betydligt enklare men fullt funktionella och välbalanserade Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon 2013, 119 kronor (SB 6705), där druvorna kommer från Livermore, strax söder om San Francisco. Vill du smaka på en av de stora klassikerna finns det fortfarande flaskor kvar av den komplexa och lagringsdugliga Heitz Napa Valley Cabernet Sauvignon 2012, 599 kronor (TS 75316).

Läs mer om mat och vin här