Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Nordisk smak med eld och rök

Foto: Mint Images/REX/IBL

Kocken Niklas Ekstedt tar grillningen till en ny nivå och lagar mat över öppen eld. Att glödbaka, höelda och enrisröka ger nya smaker till vanliga råvaror som lax och purjolök.

Så här får du fram nya smaker med glöd, rök och eld. Testa fem av Niklas Ekstedts recept:

Enbärsrökt lax med hemlagad gräddfil. Laxen behöver 3 dagar på sig för att gravas före rökningen. Den som vill serverar med hemgjord gräddfil.

Glödbakad potatis med fläsk och karamelliserad lök. Man kan förbaka potatisen hemma, ta med den på picknicken och bara kort värma upp i elden.

Höeldad torsk med brynt smör och rostad potatis. Höeldning är ett kul sätt att laga mat på och det ger maten en trevlig smak av öppen eld. Se till att höet är riktigt torrt.

Glödbakade purjolökar. Genom att blötlägga lökarna i vatten förhindrar du att de bränns vid under tillagningen. Passar som förrätt men också som tillbehör till kött eller fisk.

Glödbakad strömming i tidningspapper. Den här gammaldags tillagningstekniken fungerar utmärkt till många sorters fisk – prova med öring, makrill eller större fisk.

Recept: Niklas Ekstedt ur ”Ekstedt över öppen eld” (Ordfront)
Foto: Haarala Hamilton
Översättning: Urban Jürgensen

3 frågor om eld till kocken Niklas Ekstedt

Foto: Ulrika Pousette

1. Varför ska man laga mat över öppen eld?

– Att laga mat i en gjutjärnspanna över eld är en nordisk tradition som glömts bort när vi har börjat grilla. Och alla gillar ju att titta på eld.

2. Vilka är de största skillnaderna mot att grilla?

– Det händer något när gjutjärnet värms upp, röken kommer närmare och maten får smak av både redskapen och tekniken. Dessutom måste man vara en mer aktiv matlagare.

3. Vad ska man tänka på?

– Det enklaste är att använda en gammal eldstad. Bygger man sin egen är det bra om den är upphöjd, med ett hörn där man kan luta veden och hänga en gryta ovanför.

Elin Peters

VINN BOKEN!

Vill du ha ett eget exemplar av ”Ekstedt över öppen eld”? Vi lottar ut tre exemplar och ett av dem kan bli ditt. Skicka ett mejl med namn och adress till mat@dn.se senast den 3 maj. Skriv ”eld” i ämnesraden.