Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/norsk-fiskesuppe/

Recept

Norsk fiskesuppe

Norsk fiskesuppe.
Norsk fiskesuppe. Foto: Ulrika Ekblom

En klassisk norsk fisksoppa som trots sin enkelhet känns lite lyxig. Om du vill sätta guldkant på soppan kan du toppa den med handskalade räkor vid servering. Tricket för att få saftiga fiskbitar som håller ihop är att tillsätta dem i slutet av koktiden, och att låta fisken sjuda sakta.

Läs mer: Vardagsmat med smak av hela världen

1. Skär morötterna i slantar och rotsellerin i små tärningar. Dela fänkålen på längden, skär bort stocken i mitten och strimla resten. Strimla purjon.

2. Smält smöret i en kastrull och fräs rotfrukter och grönsaker i cirka 5 minuter. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt soppan koka under lock i cirka 15 minuter, eller tills rotfrukterna har mjuknat utan att de kokat sönder.

3. Skär fisken i stora tärningar och tillsätt tillsammans med färska örter, salt och peppar. Låt soppan sjuda sakta (inte koka!) tills fisken är färdiglagad, det tar 3–4 minuter. Servera gärna med vitlöksbröd och citronklyftor.

Tips! Vill du så kan du byta ut rotselleri mot potatis och basilika mot dill.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt