Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Nu våras det för de vita knopparna

Vit sparris med forellromshollandaise – och vit sparris med kallrökt skinka och ströbrödssmör.
Vit sparris med forellromshollandaise – och vit sparris med kallrökt skinka och ströbrödssmör. Foto: Fredrik Funck

Den vita sparrisen är en av de mest delikata primörerna och ett tydligt vårtecken. Nu är den som allra bäst, så passa på att njuta.

Här är fyra läckra recept och tips på hur man kokar vit sparris:

Vit sparris med forellromshollandaise. Känner man sig osäker på att göra hollandaisesås kan man ju alltid ha en halvfabrikatsvariant beredd att ta till om såsen skulle spricka.

Vit sparris med brynt sojasmör och rostade hasselnötter. Om man vill kan man använda grillad sparris till den här rätten. Förkoka den då ett par minuter.

Vit sparris med kallrökt skinka och ströbrödssmör. Som huvudrätt, som man gör i Tyskland, serveras den med kokt potatis, kallrökt skinka och smörat ströbröd.

Ägg benedict med sparris. Absolut viktigast är att man använder riktigt färska ägg. Den här benedict-varianten görs på rågbröd, det får en lite nötig ton när det är smörstekt.

Recept: Elin Peters. Foto: Fredrik Funck

(Porslinet på sparrisbilderna kommer från Mateus, serierna basic, bubbles och lace)

Så kokar du vit sparris

Foto: Fredrik Funck

1. Skala sparrisen runt om noga med en sparrisskalare eller en potatisskalare. Skär bort ett par centimeter av den torra roten. Låt sparrisen ligga på en skärbräda, och skala från knoppen och nedåt. Ta hellre lite för mycket än för lite – trådig sparris förtar hela nöjet med måltiden.

2. Koka upp vatten med lite salt, socker och en gnutta citronsaft. 

3. Sjud sparrisen cirka 10–15 minuter, beroende på hur tjock den är. Det finns olika uppfattningar om hur genomkokt den ska vara, jag föredrar när den är precis genomkokt och smälter i munnen. Lyft upp sparrisen med en hålslev och servera genast.

Tips! Spara skal och ändar från sparrisen – de kan du koka soppa på. Lägg dem i frysen om du inte vill göra det genast.