Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/ostbat/

Recept

Ostbåt

Ostbåt.
Ostbåt. Foto: Bianca Brandon Cox

Ostbåten, adjaruli khachapuri, är nog den mest kända georgiska rätten utanför Georgien. Ost­båten äts med händerna: man bryter en bit av kanten, rör runt i ostmassan med det smälta smöret och äggulan och doppar brödet i denna georgiska fondue. Ostbåten är perfekt sällskapsmat, fin att vara många att dela på (den är mättande). Den klassiska fyllningen är med ost, smör och äggula men formen är tillåtande för alla möjliga olika fyllningar.

Läs mer: Spännande smaker från Georgien 

1. Deg: Häll allt mjöl på bakbordet och blanda i bikarbonat och salt.

2. Riv smöret grovt på rivjärn och blanda snabbt in i mjölet så att smöret inte hinner smälta. Hacka till en grynig massa med kniv.

3. Tillsätt crème fraiche, ägg och äggula och yoghurt och knåda ihop till en slät deg. Om degen är för torr så tillsätt lite mer yoghurt. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kyl två timmar före tillagning.

4. Ostfyllning: Riv alla ostar på rivjärn och blanda sedan med ägget.

5. Värm ugnen till 250 grader. Om du har baksten kan den värmas upp i mitten av ugnen.

6. Dela degen i fyra bitar. Ta en degboll. Kavla ut degen till en oval form. Lägg lika mycket ost som deg i mitten, fördela osten som en remsa. För ihop kanterna och nyp ihop dem ordentligt. Vänd degen upp-och-ner på ett mjölat bakbord. Platta till den och justera båtformen.

7. Skär det översta lagret av degen tvärsöver båten och dra degkanterna från varandra så att det öppnas upp ett avlångt fönster för osten. Skär inte hela vägen ut, lämna någon centimeter vid varje ände. Gör på samma sätt med övriga degbitar.

8. Baka mitt i ugnen tills brödet har fått färg. Ta ut brödet ur ugnen och gör en liten grop i osten med en sked. Lägg försiktigt i en äggula i gropen. Ställ tillbaka in i ugnen och baka 30 sekunder till, äggulan ska vara rinnande.

9. Lägg en bit smör i mitten av det varma brödet. Ät brödet så här: Riv av en bit deg från kanten med händerna, blanda smöret med äggulan och osten, doppa brödet i blandningen och njut. När kanterna tar slut, kan du fortsätta att äta med kniv och gaffel.

Tips. De flesta georgiska rätter äts som tapas och hur många personer de räcker till beror på hur många rätter man lagar totalt.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt