Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Östnytt på vinfronten

Foto: Alamy

Alf Tumble spanar in nytändningen i vinregioner i de östliga och centrala delarna av Europa, och tipsar om viner som förtjänar att drickas av fler.

Foto:

Bolfan Riesling 2013
Kroatien, Hrvatsko Zagorje • 139 kr • 75 cl • 11,5 % • BS 74198 • 84/100
Foto:

Vitt. Biodynamisk producent med relativt högt belägna och branta vingårdar. Kalkrik jord skänker mineralitet som får sväva fritt ihop med en blandning av gul och grön frukt. Stramt, lätt och en liten aprikoslik restsötma som absolut inte stör. Drick ett glas medan du snickrar ihop en lätt spenatsallad med getost.

 

Korta Katarina Plavac Mali 2008
Kroatien, Peljesac • 75 cl • 269 kr • 15 % • BS 70743 • 89/100

Foto: Foto:

Rött. Druvan plavac mali är en korsning av två druvor varav den en lär vara zinfandel. Och visst finns det drag av värme. Men i stället för att bli alltför syltig finns här eleganta röda mognadstoner i form av torkade rosor, körsbärslikör och en strävhet som påminner om utvecklad barolo. Ekfaten har sjunkit in i skuggorna och jag hör redan hur risotton puttrar. Drickfönstret står på vid gavel.

Foto:  

Balassa Bom Boly Furmint 2015
Ungern • 162 kr • 75 cl • 13 % • BS 70530 • 87/100

Foto:

Vitt. István Balassa hör till den senaste generationen vinmakare i Ungern. Han startade så sent som 2005 och har sedan dess fokuserat på vita viner i småskalig upplaga. Här är druvan furmint i stenigt, friskt och vaxigt utförande och lätt kropp. Finfina syror och kryddiga stick i frukten. Drick till hemmagjorda fisktacos.

Foto:  

Wetzer Kékfrankos 2013
Ungern, Soproni • 189 kr • 75 cl • 13 % • BS 74170 • 87/100 Foto:

Rött. Peter Wetzers tre hektar vinmark ligger nära gränsen mot Österrike. På andra sidan heter druvan blaufränkisch men i Ungern kallas den kékfrankos. Stilen är sval, naken och mineralisk med bäriga undertoner. Den pigga syran får mig att veva ner mer smör i potatismoset och ta fram vinbärsgelén till svampgrytan.

 

Foto: Budaházy Tokaji Furmint 2013
Ungern • 245 kr • 75 cl • 13 % • PI via Winewaves • 89/100 

Foto: Vitt. Från två hektar ekologisk vinmark kommer druvorna till den här fullträffen. Ett välbalanserat uttryck av druvan furmint i fyllig men frisk stil. Aromatiskt, nästan lite blommig doft, som landar i en fet citronmättad smak med behaglig syra och tydlig mineralitet. Ge mig en smörsås och ett gäng hastigt grillade grönsaker.

 


Foto: Strekov 1075 Porta #2

Slovakien • 75 cl • 315 kr • 13 % • PI via Winewaves • 92/100

Foto: Orange. Min personliga favorit bland Strekovs eklektiska vinutbud. Ett skalmacererat orangefärgat vin som är en blandning från två olika årgångar och fyra olika gröna druvsorter. Resultatet är komplext, utmanande och helt magnifikt. Blodapelsinskal, torkade örter och ett stänk linolja. Lufta gärna och följ med på resan i glaset. Håller definitivt för ytterligare lagring.

 

Foto: Bratanov Tamianka 2014
Bulgarien, Sakar • 149 kr • 75 cl • 14 % • BS 72204 (kolli om 3 flaskor) • 82/100

Foto: Vitt. Tamianka är det bulgariska namnet för den blommiga druvan muscat. Druvan odlas enligt ekologiska principer och regionen tillhör landets mest soldränkta. I glaset massvis av apelsinblomma, litchi och fläder. Fylligt och relativt låg syra. Borde sitta som en smäck till fet fågellever eller någon fettsprängd paté.

 

Foto: Orbelus Prima 2011
Bulgarien, Struma Valley • 189 kr • 75 cl • 14 % • BS 72204 • 88/100

Foto: Rött. Säg hej till druvan early melnik, även kallad melnik 55. Här flankerad av fem andra druvor, däribland cabernet sauvignon som bidrar med struktur. Ett relativt fylligt vin som trots svagt rökiga mognadstoner absolut kan lagras några år till. Trevligt redan nu som ett substitut för ett kraftigare rhônevin till höstens första långkok med rökt sidfläsk.