Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

På östfronten mycket nytt – och gott

Foto: Alamy

VINKRÖNIKA. Glöm för en sekund etablerade adresser som Bourgogne, Piemonte och Rioja. Vänd i stället blicken mot öst och spana in utvecklingen i länder som Slovakien, Kroatien, Ungern, Slovenien och Bulgarien.

Från att främst ha producerat vin för inhemskt bruk av skiftande kvalitet har flera regioner och producenter fått internationella ögon på sig. Och då handlar det inte om billigt bulgariskt volymbubbel eller ansträngda bordeauxkopior i tunga glasflaskor.

Nej, det nya öst, om jag får lov att generalisera lite, handlar om karaktärsfulla viner med fokus inställt på kvalitet och ursprung. En ny generation småskaliga vinmakare som vill förändra genom att gå tillbaka till rötterna.

Det experimenteras med både druvor och vinmakningsmetoder. I Slovakien har producenten Strekov 1075 gjort landets första orangevin och resultatet Porta #2 rankas redan som vinstilens främsta. Att köpa vingårdsmark i Slovakien, som gränsar mot den något mer etablerade vinnationen Ungern, är fortfarande billigt. Men arbetet som nytänkande vinbonde – om än en hajpad sådan – gör dig inte rik. Säljchefen hos Strekov ser vinet som ett kul extraknäck och arbetar dagtid med att förmedla hockeytalanger till NHL.

Även på andra sidan i Ungern händer det saker. De söta tokajvinerna i all ära men det finns mer! Samma sak gäller för grannländerna Kroatien, Bulgarien och Slovenien. Den röda tråden är att de gamla tunga vinstilarna har fått konkurrens av mer karaktärsfulla och transparenta nykomlingar.

Produkterna är fortfarande relativt svåra att få tag på. I bästa fall hittar du flaskor i beställningssortiment men oftast är det privatimport, blandade vinlådor och nätvinsbutiker som gäller. Men med tanke på hur snabbt vinhjulen snurrar i dag kommer det förhoppningsvis att bli enklare inom kort.

Vinvärlden växer. Just nu i Europa. Och för den nyfikne finns det all anledning att bättra på geografikunskaperna.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.