Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/pajer-for-alla-tillfallen/

Mat & Dryck

Pajer för alla tillfällen

Paj är lätt att variera – här är fyra goda recept. Foto: Nicklas Thegerström

Sommaren är den perfekta tiden för paj – det är lätt att laga och praktiskt att servera. Jens Linder har letat fram formarna och bjuder på nykomponerade och lättlagade läckerheter. 

DN Text

Pajrecepten är skapade av Jens Linder. Nicklas Thegerström har tagit bilderna.

Basrecept för pajskal av mördeg. Ett recept som ger ett knaprigt pajskal som kan användas till alla möjliga pajer, både salta och söta.

 

Använd gärna tomater i flera olika färger. Foto: Nicklas Thegerström

Tomat- och ädelostpaj. Skaffa lite tomater i olika kulörer, men se till att de är mogna. Den som vill kan strö över någon matsked riven parmesan eller pecorino över pajen innan den ska gräddas. 

 

Den goda pajen kan även lagas med spenat. Foto: Nicklas Thegerström

Mangold- och fetapaj. Det blir så himla gott med fetaost och mangold i en krämig äggstanning. Har ni turen att få tag på späd mangold blir pajen ännu godare.

 

Perfekt för ensamätaren. Foto: Nicklas Thegerström

Solopaj med lax, dill och potatis. Det här är en enportionspaj som går kvickt att laga. Bra snabbmat om man är själv. 

 

Den här pajen passar bra till dessert eller fika. Foto: Nicklas Thegerström

Svartvinbärspaj med havrebotten. Det här är en lite annorlunda söt paj som inspirerats av Key lime pie och havrekaka. Den blir saftig i konsistensen och kraftfull i smaken.