Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/paprikor-fyllda-med-fars-och-ris/

RECEPT

Paprikor – fyllda med färs och ris

Foto: Diana Dontsova

Punjena paprike eller polneti piperki är en av Balkans mest klassiska maträtter. Det här är en rustik rätt på paprikor som fylls med färs och ris. Idag ser man diverse olika fyllningar i paprikor, men inte på Balkan. Där är det fortfarande traditionen som gäller och den enda alternativa fyllningen är vitost. Jag väljer alltid röda paprikor eftersom jag är uppvuxen med det och för att jag tycker de är godast. När vi är hos barnens farfar på Rhodos är det istället gröna paprikor som serveras. Smaka dig fram och använd dem du gillar bäst. Eller använd paprikor i olika färger i en och samma form.

Läs mer: Lär dig laga den godaste maten från Balkan

1. Skär loss skaftet och plocka bort kärnhuset från paprikorna. Spara skaften som lock till senare.

2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i solrosolja i en traktörpanna. Tillsätt färsen och fräs tills den är grynig. Tillsätt tomatpurén och fräs i en minut under omrörning. Smaksätt med paprikapulver, Vegeta, salt och svartpeppar. Häll i tomaterna och låta koka i några minuter. Rör i riset.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Placera paprikorna stående i en ugnsfast form, gärna med lock. Har du inget lock går det bra att täcka med aluminiumfolie. Fyll paprikorna med färsröran. Resten av färsen kan du lägga runt om. Häll vattnet i paprikorna och i formen. Sätt tillbaka skaften på paprikorna.

4. Baka i ugnen med lock på i ca 1 timme. Fyll på med mer vatten vid behov.

5. Ta av locket så att paprikorna får färg. Fortsätt baka i ytterligare ca 25 minuter, eller tills paprikorna är mjuka och riset genomkokt.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt