Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/pasta-med-smak-av-semester/

Mat & Dryck

Pasta med smak av semester

Risotto al salsiccia e funghi, till vänster, och spaghetti alle vongole.
Risotto al salsiccia e funghi, till vänster, och spaghetti alle vongole. Foto: Vanni Jung Ståhle

Dröm dig bort till sommar, sol och semester med smakernas hjälp. På Trattoria Montanari i Stockholm vet Natalie Montanari Hedengren och hennes personal hur man lagar pasta med den rätta italienska känslan.

DN Text

Här är fem recept från Luigi Roma. Bilderna tog DN-fotografen Vanni Jung Ståhle.

Gnocchi al pomodoro e burrata.
Gnocchi al pomodoro e burrata. Foto: Vanni Jung Ståhle

Gnocchi al pomodoro e burrata

Hemgjord potatisgnocchi, tomater och krämig burrata – det kanske låter enkelt men är ändå raffinerat. Råvarornas kvalitet påverkar slut­resul­tatet, så välj en riktigt krämig burrata-ost. På restaurangen använder de halvstora tomater som heter piccadilly, men det går lika bra med sorter som till exempel romantica eller plommon.

Här hittar du receptet 

Risotto al salsiccia e funghi.
Risotto al salsiccia e funghi. Foto: Vanni Jung Ståhle

Risotto al salsiccia e funghi

Den här risotton är allt-i-ett: ris, svamp och salsiccia, en smakrik italiensk korv. Det går fint att ta andra svampsorter – eller blanda – som till exempel shiitake eller kantareller. Om man vill kan man spara några snygga bitar svamp som man steker precis före servering och garnerar med.

Här hittar du receptet 

Tagliatelle al cinghiale.
Tagliatelle al cinghiale. Foto: Vanni Jung Ståhle

Tagliatelle al cinghiale

En mustig ragu med vildsvinskarré, som marineras i vin och kokas riktigt mör under lång tid. Den toppas med stracciatella, det krämiga innanmätet i en burrata.

Här hittar du receptet 

Spaghetti alle vongole.
Spaghetti alle vongole. Foto: Vanni Jung Ståhle

Spaghetti alle vongole

Datterinitomater är långa körsbärstomater med söt smak och köttig konsistens. Får man inte tag på dem kan man använda andra söta tomater.

Här hittar du receptet

Pannacotta med karamellsås.
Pannacotta med karamellsås. Foto: Vanni Jung Ståhle

Pannacotta med karamellsås

En krämig italiensk klassiker som här smaksätts med både vit choklad och lakritspulver och toppas med hemgjord karamellsås.

Här hittar du receptet 

Natalie Montanari Hedengren.
Natalie Montanari Hedengren. Foto: Vanni Jung Ståhle