Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 08:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/acharuli-aggbrod/

Recept

Acharuli – äggbröd

Foto: Stefan Wettainen

Det här är en av många delikata georgiska brödrätter – ett båtformat bröd med ett knäckt ägg ovanpå. Det görs på otroligt många vis. Med mer eller mindre deg, och med tunn eller tjockare botten. Eftersom den georgiska osten i originalet ännu inte säljs i Sverige, kan man blanda olika sorter för att få fram ett liknande resultat. Jag blandade krämig bulgarisk (fetaliknande) saltost med mozzarella.

1. Smula ner jästen i det kalla vattnet och rör om noga. Häll i mjölk, olja, 1 ägg, salt och socker i vätskan.

2. Blanda ned mjölet i omgångar. Använd gärna matberedare eller degblandare. Men man kan förstås knåda i en rymlig bunke också. Bearbeta tills degen har blivit smidig, men lite lösare än en vanlig bröddeg. Tillsätt vatten om den känns för fast.

3. Låt degen jäsa i en täckt bunke i kylen över natten.

4. Dagen efter, dela upp degen i fyra bitar och knåda till fyra avlånga bullar.

5. Riv osten eller ostarna och blanda med 1 ägg.

6. Värm ugnen till 210 grader, gärna med starkare övervärme.

7. Forma varje degbit till en liten båt med kanter på två plåtar med bakplåtspapper. Fyll varje mitt med ostfyllning.Vik sidorna omlott vid de spetsiga kanterna.

8. Grädda två bröd i taget i 12–13 minuter (se upp så att kanterna inte blir brända).

9. Ta ut bröden ur ugnen och pensla kanterna med det uppvispade ägget. Knäck ett ägg över varje mitt (där osten smält). Sätt in i ugnen och låt grädda ytterligare tre minuter. Ägget ska vara fast men inte genomstekt.

10. Servera på en gång med smör i bit vid sidan om. Man kan äta genom att lägga på smöret och låta det smälta. Man tar sedan en bit bröd från kanten och doppar i själva ostsmeten.