Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/aggsandwich-med-chorizomajonnas/

Recept

Äggsandwich med chorizomajonnäs

Foto: Anette Nantell

Denna saftiga och smakrika macka är ett exempel på nästan-vego. Den som vill kan steka paprikabitar i olivolja och ha i majonnäsen i stället för chorizo. Man skulle också kunna använda finhackade soltorkade tomater. Chorizomajonnäsen är supergod på äggsmörgås, men kan också serveras till sallader, stekta köttbitar och kokta grönsaker som sparris och rödbetor. Jag gör ofta dubbel sats för att den passar till så mycket.

Rätta artikel

1. Gör majonnäsen. Skiva ägg och tomater.
2. Bred alla brödskivor med majonnäsen. Lägg på tomat, ägg och sallad och eventuellt persilja på fyra av skivorna.
3. Toppa med brödskivor (om ni vill göra sandwichar). Servera eller paketera.

Chorizomajonnäs:
1. Finhacka chorizon och stek på medelgod värme i olivoljan tills bitarna och oljan får djupare färg. Låt svalna.
2. Vispa samman äggula, vinäger, citron, salt och senap i en bunke.
3. Vispa i rapsoljan lite i taget tills såsen blir tjock och ljus. Ha inte i för mycket olja på en gång, då riskerar såsen att spricka (man kan rädda den genom att börja om med en ny sats och allra sist röra i den spruckna omgången). Vispa sedan i chorizobitar och olivolja.
4. Smaka av, eventuellt med mer salt och citron. Majonnäsen håller 3–4 dagar i kylskåpet.