Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 03:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/ajvar-sojasmor-och-malidzano/

Recept

Ajvar, sojasmör och malidzano

Foto: Beatrice Lundborg

Ajvar är en aubergineröra från Balkan som är lite starkare. Tillagnings­metoden är i grunden densamma som malidzano och det är praktiskt att laga såserna samtidigt. Sojasmör är ett lite ovanligt aromsmör med japanska smaker. Malidzano är en aubergineröra från Makedonien som är mild och fyllig i smaken. Härlig till grillat. Man kan laga till grönsakerna på grillens eftervärme under lock, och göra såsen dagen efter och ha till nästa grillmiddag.

Rätta artikel

Ajvar:
1. 
Picka skalet på auberginerna med en gaffel. Grilla i en medelvarm grill under lock tills skalet mörknar och spricker, sammanlagt i 30–40 minuter.
2. Grilla paprikorna i 5–10 minuter. Ta bort stjälkar och frön, men ta vara på juicen från paprikorna.
3. Dra av skalet. Hacka aubergin och paprika fint och blanda med övriga ingredienser. Om man vill ha den ännu lite finare kör man röran i mixer i cirka en halv minut. Smaka av med salt och peppar och kanske lite vinäger eller pressad citron.
4. Servera avsvalnad eller kall. Spara resterna på burk.

Sojasmör:
1. Låt smöret mjukna i rumstemperatur.
2. Mixa alla ingredienserna till ett väl blandat smör. Smaka av. Servera svalt eller kallt. Klicka på nygrillade grönsaker. Strö gärna rostade sesamfrön över.

Malidzano:
1. Stick hål i skalet på auberginerna med en gaffel. Grilla i en medelvarm grill under lock tills skalet mörknar och spricker, sammanlagt i 30–40 minuter.
2. Grilla paprikorna i 5–10 minuter. Ta bort stjälkar och frön, men ta vara på juicen från paprikorna.
3. Dra av skalet på aubergine och paprika. Hacka aubergine och paprika fint och blanda med övriga ingredienser. Om man vill ha den ännu finare kör man röran i mixer i en halv minut. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om det behövs.
4. Servera avsvalnad eller kall. Spara resterna på burk.