Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 20:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/amerikanska-morotsrutor/

RECEPT

Amerikanska morotsrutor

Bild: Foto: Fanny Bergenström

Morotsrutorna är saftiga och hållbara och kan därför bakas en eller ett par dagar i förväg. Man kan också frysa hela morotskakan (utan glasyr) någon vecka och sedan tina den över natten och glasera. Det kan vara bekvämt ibland att kunna förbereda...

Börja med att smörja en stor långpanna. Lägg ett bakplåtspapper i botten så behöver man bara smörja och bröa längs långpannans kanter, och man slipper rester av ströbröd i kakans botten. Ställ långpannan åt sidan. Värm ugnen till 180 grader.

Grovhacka valnötskärnorna. Om du gör det i en food processor/matberedare så behöver skålen inte sköljas ur (innan morötterna rivs). Tippa bara över nöthacket på en tallrik. Ställ åt sidan så länge.

Skala och riv morötterna ganska fint - ställ dem också åt sidan. Vispa ihop solrosolja och socker och rör sedan ner ett ägg i taget. Lägg också i de hackade valnötterna och de rivna morötterna. Blanda allt ordentligt.

Rör ihop vetemjöl med både bakpulver, bikarbonat (båda delarna behövs i det här fallet), salt och kanel. Vänd ner detta i kaksmeten. Häll eller lägg ut smeten i den smorda långpannan.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan kallna. Bred sedan över en glasyr gjord av mosad Philadelphiaost som blandats/rörts med siktat florsocker och lite citron- eller limesaft.

Låt glasyren stelna och skär sedan den stora kakan i mindre bitar. Garnera gärna med tunna, tunna strimlor av lime- eller citronskal.