Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 12:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/appelkaka-a-la-mazarin/

Recept

Äppelkaka á la mazarin

En äppeldessert som är som gjord för ljuvlig svensk frukt.

Gör först en mazarinmassa av 100 g smör som smälts och ställs åt sidan så länge. Riv 200 g mandelmassa (det går bra att använda ett vanligt rivjärn) och blanda med knappt 1 dl socker, 1/2 tsk kanel, 1 dl vetemjöl, 1 msk pressad citron och 2 ägg. Blanda sist ner det smälta avsvalnande smöret. Rör det hela till en smet. Kärna ur och skala 6-7 stora syrliga äpplen.

Skär äpplena i stora klyftor och lägg ut dem i ett stort smort ugnssäkert fat. Ringla mandelsmeten över.

Grädda i 175-200 graders ugnsvärme 25-30 minuter. Jag serverar alltid den här äppelkakan utan någonting till, men det finns nog de som vill ha den med lite lösvispad grädde. Det här receptet tillägnar jag speciellt Lena B i Vaxholm och Lasse på berget som hört av sig till mig.