Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-29 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/appelkaka-med-brynt-smor/

Recept

Äppelkaka med brynt smör

Barndomens finfika kretsade kring äppelkaka i långpanna som min mamma gjorde varje höst. Jag kan inte göra dem som hon gjorde, så jag gör min egen variant med brynt smör och kardemumma. Använd fasta äpplen. Åkerö, rubinola eller ingrid marie för den goda smaken, discovery för färgen eller granny smith för syrligheten.


1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryn smöret (se recept här bredvid) och låt svalna.

2. Vispa ägg och socker fluffigt i en stor skål. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål och sikta ner i äggsmeten.

3. Dela och skrapa ur vaniljstången. Finriv citronskalet (endast det yttersta). Tillsätt vaniljfrön, citronskal, brynt smör, mjölk, grädde, kardemumma, kanel och salt i smeten. Vänd runt allt med en slickepott tills smeten är klumpfri – vispa inte.

4. Täck en långpanna med ett bakplåtspapper. Häll smeten i pannan.

5. Skala äpplena och ta ut kärnhusen. Skär i 2–3 mm tjocka ringar. Placera ringarna över hela kakan. Strössla över socker och grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter eller tills kakan fått fin färg och en tandpetare nerstucken i mitten av kakan kommer upp utan kladd.

6. Ta ut och låt svalna. Skär i lagom stora rutor och förvara antingen i en lufttät burk i rumstemperatur eller i frysen.