Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/apple-cardamon-cake/

Recept

Apple cardamon cake

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Äpple- och kardemummakaka. Den perfekta kakan för höstmyset. Härligt mäktig och med fyllig smak av äpple och kardemumma. Serveras som den är, men lite vaniljvisp eller vaniljglass till är förstås aldrig fel.

1. Äppelfyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena i ½ cm stora tärningar. Lägg bitarna i en bunke tillsammans med kanel och socker. Blanda och ställ åt sidan.

2. Kaka: Sätt ugnen på 170 grader, varmluftsfunktion. Smöra och mjöla noggrant en rund sockerkaksform som rymmer minst 1 ½ liter.

3. Sikta ner mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och vaniljsocker i en bunke. Vispa i en annan bunke smöret i 3 minuter, tillsätt sockret och vispa tills det blir en fluffig blandning. Tillsätt 1 ägg i taget och blanda väl. Blanda ner de torra ingredienserna med lite av mjölken i taget och rör ihop till en slät smet.

4. Fyll ¼ av formen med smet och strö sedan över några äppelbitar. Varva sedan smet och fyllning. Grädda mitt i ugnen i 55–60 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan stå i formen i 10 minuter, stjälp sedan upp den på galler och låt den svalna helt. Pudra över florsocker.