Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/aquavits-sotade-gravlax/

Recept

Aquavits sotade gravlax

Gravlax är ett självklart och uppskattat inslag på Aquavits julbord. De har satt sin egen karaktär på den genom att sota den snabbt. Det ger inte bara en snygg yta utan också ytterligare en smakbrytning.
Rätta artikel

1. Koka upp salt, socker, vatten, citronskal, vitpeppar och dill i en kastrull och kyl sedan ner det.

2. Lägg i laxen i lagen och låt dra i 4 timmar. Skölj sedan snabbt av lagen, linda in laxen i en ren kökshandduk och låt vila i kylen över natten.

3. Ta ut laxen ur handduken och lägg den i en fryspåse. Stoppa in den i frysen cirka en timme för att kyla den ordentligt, och sota sedan laxen snabbt runt om med en brûléebrännare, alternativt sota den snabbt i en panna på mycket hög värme och med mycket lite olja.

4. Kyl sedan ner laxen ordentligt igen och skiva den i cirka ½ centimeter tjocka skivor. Servera gärna med hovmästarsås eller inlagda betor.