Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 00:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/aubergine-med-granatapple-och-yoghurt/

Recept

Aubergine med granatäpple och yoghurt

Foto: Beatrice Lundborg

Leta reda på riktigt små auberginer. De har mindre beskt kött och blir jättefina när de serveras ugnsbakade och fyllda med en krämig sås och granatäpplen. En förrätt eller bufférätt med aromer från Mellanöstern. Stjälken ska inte ätas, men skalet är gott.

Rätta artikel

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och dela auberginerna itu på längden. Skär diagonala snitt ner i köttet (utan att de skadar skinnet längs ner), först åt ena hållet, sedan åt andra, så att det bildas ett rutnät. Gnid in oljan i aubergineköttet. Strö på 1 tsk salt.
2. Lägg auberginehalvorna med skinnet neråt på en plåt med bakplåtspapper.
3. Ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills köttet är mjukt men inte mosigt.
4. Gröp ur köttet ur skalen (utan att skinnet skadas). Låt svalna och finhacka. Mosa vitlöken noga med en gaffel.
5. Blanda auberginehack med yoghurt, spiskummin, olivolja och mosad vitlök. Smaka av med salt. Ställ in i kylen en halvtimme.
6. Fyll aubergineskalen med röran. Strö över granatäppelkärnor. Servera.

Läs mer: Så kärnar man ur ett granatäpple