Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/baguette/

RECEPT

Baguette

Baguetten är Frankrikes mest sålda bröd – och det värsta brödet de har. Den baguette du normalt hittar i butiker och på bagerier är ett fluffigt vitt bröd, utan skorpa och färg. Men med hjälp av poolishmetoden kan du få ett ljuvligt friskt och smakfullt bröd. Den lilla jästmängden fungerar som en snöboll som sätter i gång hela jäsningen och ger ett luftigt bröd med enkla men tydliga surdegssmaker. Metoden är utmärkt just till att baka baguetter.

Foto: Carl Kleiner

Dag 1

1. Gör poolishen genom att vispa 1 kg vetemjöl, jäst och vatten i en stor skål tills du får en pannkaksliknande konsistens.

2. Täck skålen med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 12–16 timmar.

Dag 2

Efter 12–16 timmars jäsning har poolishen förhoppningsvis dubblerat sin volym och doftar ljuvligt.

1. Häll upp 600 gram mjöl på ett bakbord. Gör en urgröpning mitt i och häll i poolishen från dag 1 samt havssaltet. Blanda och knåda degen tills den släpper från bordet. Forma degen till en boll och låt den vila under en bakduk i 30 minuter.

2. Dela degen i fem jämna bitar och forma var och en till en liten boll. Låt vila i några minuter under en bakduk.

3. Forma försiktigt bollarna till baguetter. Om du märker att degen börjar spricka kan du låta den vila en liten stund så att den hinner återhämta sig.

4. Mjöla bakduken och lägg på den första baguetten. Vik upp duken som på bilden och placera nästa baguette bredvid. Upprepa tills duken är full – på så sätt kommer baguetterna inte i direktkontakt men får ändå stöd av varandra.

5. Mjöla baguetterna och täck med en annan bakduk. Låt baguetterna jäsa i rumstemperatur i 3–4 timmar eller till dubbel storlek.

6. Sätt ugnen på 260 grader. Snitta de mjölade baguetterna försiktigt på längden, inte för djupt – då tappar de sin struktur. Obs! Snitta aldrig baguetter på tvären.

7. Grädda baguetterna mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt baguetterna svalna på galler i minst 45 minuter.