Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-24 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bakad-rabarber-med-kardemummasabayonne/

Recept

Bakad rabarber med karde­mumma­sabayonne

DN Text
Bild: Ann-Sofi Rosenkvist

Glasrabarber är årets första växthusodlade rabarber. Det kan finnas svensk i södra Sverige, annars går det bra med importerad.

1. Skär rabarbern i större bitar. Toppa med socker samt smör och baka i ugn 200 grader ca 5 minuter. Tag ut rabarbern och låt svalna till rumstemperatur.

2. Vispa samman vitt vin, socker, äggulor och kardemumma. Ställ kastrullen på medelvarm spis och vispa till en luftig sabayonne.

3. Riv mandelmassan och blanda upp den med ett ägg. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn 175 grader tills den blir gyllene. Låt svalna och bryt sedan upp i bitar.

4. Lägg rabarbern i en form och toppa med sabayonne och mandelkrispet, garnera eventuellt med lite strimlad mynta.

KRONSTAM TIPSAR
Rabarber är en rackare som ogärna samsas med vin. Men jag fortsätter på det portugisiska temat och hittar då 1998 Moscatel de Setúbal (nr 8336, 171 kr). Det är ett starkvin som får både vem och vad som helst att dra på smilbanden. En flaska räcker till ett dussin glas. Blir det något över, så gör det inget. Vinet håller sig i kylen flera veckor.