Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bakade-applen-med-notkrisp/

Recept

Bakade äpplen med nötkrisp

Bakade äpplen med nötkrisp. Foto: Thomas Karlsson

I stället för äppelpaj: Skippa smulpajen och toppa de ugnsbakade äpplena med karamelliserade nötter. Nötkrispet kan man göra i förväg, eller göra en stor sats och spara i en burk.

Näringsvinster: Mindre socker, mindre vitt mjöl, mer nötter.

1. Dela varje äpple i fyra klyftor. Skär bort kärn­huset. Dela bitarna på mitten.

2. Sätt ugnen på 150 grader varmluft (eller 175 grader vanlig ugn). Lägg äpplena i en ugnsfast form, ringla över honung och strö över kanel. Baka i ugn cirka 20 minuter tills de mjuknat och blivit söta. Blanda om någon gång under tiden.

3. Nötkrisp: Lägg smör, socker och nötter i en stekpanna på medelhög värme. Låt smälta och bli karamelliserat. Rör om då och då. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna. 

4. Vid servering: Strö nötkrispet över äpplena (varma eller ljumma) eller fördela äpplena i glas eller portionsskålar och toppa med nötter.