Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/baron-ricasolis-kottfarssas/

Recept

Baron Ricasolis köttfärssås

Denna köttfärssås slår alla andra, så servera inte för stora portioner om du vill kunna njuta av nästa rätt. Vill du göra det enklare, så får pastan fylla måltidens huvudroll. Börja då med en charkuteritallrik, innan ärtsoppan (se länk i högerspalten nedan), som antipasti. Får du tag på spagetti från Casa Di Luca, så köp! Den kostar lite mer, men överträffar alla andra märken.

1. Blötlägg svampen 30 minuter i precis så mycket vatten att den täcks. Ta upp svampen, låt den rinna av och finhacka. Spara blötläggningsvattnet. Låt svampen puttra i 2 msk olivolja i en gryta på svag värme tills det mesta av vätskan kokat in, ca 10 minuter.

2. Rör ner lök och vitlök i grytan och låt fräsa ytterligare 5 minuter under omrörning. Blanda ner morot, selleri, basilika och persilja. Låt sjuda på svag värme ca 30 minuter under lock, rör om då och då.

3. Bryn nöt- och fläskfärs i stekpannan i omgångar i resten av oljan och smula sönder den med en gaffel. Tillsätt färs och lever i grytan, salta och låt sjuda ytterligare 15 minuter.

4. Höj värmen, tillsätt vin och blötläggningsvattnet från svampen och låt det koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda 2 timmar under lock. Ta av locket mot slutet om det blir för mycket vätska.

5. Skär tomaterna i tärningar, rör ner dem i grytan. Tillsätt tomatpuré och smaka av med svartpeppar. Låt alla smaker gifta sig medan du kokar pastan.

6. Servera med färsk, riven parmesanost.

I glaset
Så klart ska vinet komma från samma källa som maten, särskilt när det handlar om en av Toscanas mest historiska och prominenta vinproducenter. Anfadern skapade det första receptet på chianti och dagens slottsherre har utvecklat det hela till stor konst. 2008 Baron Ricasoli Formulae (nr 12300) är ett av Systemets bästa boxviner (229 kr/3 liter), men så klart smakar husets stolthet 2007 Brolio (nr 2705, 115 kr) ännu godare.