Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bartarteletter/

RECEPT

Bärtarteletter

Foto: Fanny Bergenström

Ingredienser.Bärtarteletter

Portioner: 6-8 tarteletter

1 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g kylskåpskallt margarin eller smör

Fyllning:
1-1 1/2 dl aprikosmarmelad

Gör först en pajdeg på det här sättet:
Blanda vetemjöl med socker och kylskåpskallt margarin eller smör. Smula samman, häll på 1 1/2 msk kallt vatten och blanda hastigt ihop till en deg. Degen kan göras i food processor/matberedare, men får i så fall inte köras mer än att den nätt och jämnt blandas.

Dela den sedan i 6-8 lika stora bitar. Kläm ut i smorda bakformar av metall, ca 10 cm i diameter. (Degen kan också bakas i en enda stor pajform - grädda då förslagsvis 20-25 minuter.) Ställ gärna in de degklädda formarna i kylskåpet en halvtimme om det finns tid till det.

Grädda mitt i ugnen i 200 graders ugnsvärme i 12-15 minuter. Låt kallna.

Fyll tarteletterna så här:
Lägg ett tunt lager hemlagad vaniljkräm eller köpt marsánkräm (ganska tjock i konsistensen i det här fallet) i botten av varje kaka. Ställ sedan tätt med hallon, blåbär, jordgubbar eller andra bär ovanpå krämen så att kakorna blir generöst fyllda med bär och frukt. Till våra tarteletter tog vi också skivor av nektarin.

Tarteletterna ska till sist få ett täcke av marmelad. Smält i en liten kastrull (svag värme) aprikosmarmelad, låt massan stelna igen till hälften så att den blir trögflytande. Skeda den då över bär och frukt och låt stå tills marmeladen stelnat igen.

Servera tarteletterna dagsfärska, det vill säga fyllda samma dag de ska ätas (men bottnarna kan gräddas i förväg).