Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 08:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/basrecept-for-pajskal-av-mordeg/

Recept

Basrecept för pajskal av mördeg

Den här pajdegen går att använda både till söta och salta pajer. Foto: Nicklas Thegerström

Ett recept som ger ett knaprigt pajskal som kan användas till alla möjliga pajer, både salta och söta.

1. Skär det kalla smöret i centimeterstora tärningar.

2. Lägg smör, mjöl, salt och socker i en bunke. Arbeta samman med fingertopparna tills det blir ett smul.

3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen till en boll. Slå in den i plastfolie och låt vila i kylskåp en timme.

4. Lägg degbollen på mjölat bakbord och banka på den med en kavel så att den plattas till och blir några centimeter tjock. Kavla den sedan från mitten utåt kanterna, till en cirkel som är något större än pajformen. Se till att lyfta och mjöla inunder om det behövs, så att degen inte fastnar i underlaget.

5. Lyft över degen till en pajform 22–24 centimeter i diameter (gärna med löstagbar botten) genom att försiktigt rulla upp den på den mjölade kaveln och rulla ut den igen ovanpå formen. Tryck till degen så att den klär insidan av formens kant runtom och skär av eventuellt överskott som hänger över kanten.

6. Värm ugnen till 200 grader (175 varmluft). Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills degen blir fast och gyllene. Ta ut och låt svalna lite grann. Fyll pajen med valfri fyllning.