Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 23:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/beef-pie-med-stout-och-primorer/

Recept

Beef pie med stout och primörer

Foto: Stefan Wettainen

Irländska pajer är fantastiska: möra, mustiga och maffiga. På pubar och restauranger serveras ofta paj på biffkött som kokats i stout. Det här är en smördegsvariant med några av vårens primörer. Receptet kan se långt och svårt ut, men grytan är egentligen okomplicerad och kan gärna lagas en dag i förväg.

Rätta artikel

1. Skär köttet i 2 centimeter tjocka kuber. Finhacka löken, tärna morötterna och majrovan, skiva sellerin och finhacka vitlöken.
2. Salta och peppra köttet. Bryn det noga i omgångar i smör och olja i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Bryn grönsakerna långsamt i olja och smör och lägg över dem i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan.
3. Tillsätt lagerblad, tomatpuré, vinäger, rosmarin, timjan, worcestershiresås, köttbuljong och stout. Sjud alltsammans i en timme. Ta av locket och låt sjuda ytterligare en halvtimme så att skyn reduceras så att den bara precis täcker köttet. 
4. Rör ihop mjöl och vatten till redning. Vispa ner den i grytan. Låt sjuda i cirka 5 minuter så att grytan tjocknar. Smaka av med persilja, salt och peppar. Låt svalna.
5. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft cirka 175). Smörj en stor ugnsform med smör. Kavla ut smördegsplattorna till två stora rundlar. Klä formens botten med den ena.
6. Fyll med grytan och toppa med det andra skivan av smördegen. Nyp de två arken av smördeg tillsammans. Pensla med det uppvispade ägget. Baka i 25-30 minuter, tills pajen är genomvarm och har fått fin färg. 
TIPS! Man också grädda pajerna i små ugnsformar eller små pannor (som på bilden), då får man kavla ut smördegen till 12 små rundlar som botten och lock.