Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/berner-platte/

RECEPT

Berner platte

DN Text

Dela löken och stek snittsidorna i en het stekpanna. Koka högreven hel i vattnet med de brynta lökhalvorna, resten av grönsakerna och bouquet garni. Löken ger buljongen den rätta färgen. Salta och låt koka upp. Skumma av den och lägg till sist i pepparkornen. Låt koka i ungefär 2 timmar (längre eller kortare beroende på köttets kvalitet). Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs under koktiden. Det ska bli drygt 1 liter buljong kvar. Ställ undan när det är klart. Köttet ska serveras tillsammans med surkålen senare. Buljongen och rotsakerna (skurna i tärningar) kan serveras som förrättssoppa.

Medan högreven blir färdig, koka även kassler och det rimmade fläsket, i en annan kastrull, i vatten med gul lök, lagerblad och kryddnejlikor. Inget salt behövs eftersom kasslern redan är salt. Tag upp köttet efter cirka tio minuter. Spara buljongen.

Förbered surkålen. Fräs löken och vitlöken i ister i en kastrull utan att de tar färg. Tillsätt surkålen och häll i köttbuljongen från koket med kassler. Tillsätt vin eller cider. Lägg även i bacon och fläsklägg och låt det hela småkoka under lock i cirka 1 1/2-2 timmar eller tills fläsket är mjukt och köttet lossnar lätt från lägget. Värm även korven i surkålsgrytan mot slutet av koken (om korven är rå läggs den i tidigare eller så sjuder man den med kasslern och det rimmade fläsket).

Ta upp allt från surkålsgrytan och red av kålen med den finrivna potatisen. Låt det hela koka ytterligare tio minuter eller så. Lägg upp surkålen på ett stort fat, skär upp köttet och korvarna och lägg allt ovanpå kålen. Servera med nykokt potatis och en god senap.

Dryck till: Ett gott öl. Vitt vin som Riesling eller Sylvaner passar också bra till denna rätt.