Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 22:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/biffstek-med-lok-extra-noga/

Recept

Biffstek med lök – extra noga

Foto: Nicklas Thegerström

Denna svenska klassiker, äten i minst två hundra år, är nästan alltid god, men om man följer det här receptet kan man ytterligare höja njutningen.

Rätta artikel

1. Ta gärna ut köttet cirka 30 minuter före tillagning, så att det blir rumstempererat.

2. Krydda köttet på båda sidorna med 1 tsk salt och ½ tsk peppar. Låt det ligga ca 10 minuter.

3. Skala lökarna. Halvera dem och skär dem i skivor. Stek skivorna på medelgod värme i en stekpanna, i en blandning av smör och olja i cirka fem minuter. När löken blivit mjuk, höj värmen och krydda med salt, peppar och socker. När löken har fått fin gyllenbrun färg, ställ undan den så länge.

4. Stek biffarna 2–3 minuter på varje sida i 1 msk smör och 1 msk olja i en stor stekpanna. Skär möjligen ett litet snitt och kontrollera att köttet är stekt som du önskar. Fortsätt annars att steka ytterligare någon minut.

5. Ta från värmen och låt köttet vila ca 5 minuter. Blanda soja och citronjuice och pensla på köttet.

6. Värm löken och servera kött och lök. Servera kokt potatis eller klyftpotatis till. Lättkokta grönsaker (till exempel minizucchini) och en grönsallad är goda tillbehör.