Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 00:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/blandade-kokta-bonor-med-miso-vineguretto/

Recept

Blandade kokta bönor med miso vineguretto

Foto: Fredrik Funck

Den japanska miso-versionen av klassisk vinägrett (jo den heter faktiskt som i rubriken ovan) är lite mildare och mjukare än sin franska förlaga. Använd en kallpressad rapsolja som inte smakar allt för rostat. Blanda dressingen med kokta bönor. Strö finhackad salladslök över. En god smårätt eller tillbehör.

1. Snoppa vaxbönor och brytbönor och skölj dem. Sprita bondbönorna och sojabönorna.
2. Koka upp det saltade vattnet. Lägg i bönorna och stormkoka i 4-5 minuter. Ta upp dem och lägg i en skål med is och vatten (eller skölj dem kalla under rinnande vatten).
3. Skala bondbönorna och låt alla bönor torka på en handduk en stund. Lägg dem i en skål eller på ett fat.
4. Blanda dressingen. Först miso, vinäger, salt och soja. Sedan oljan.
5. Häll hälften över bönorna och servera resten vid sidan om. Strö salladslökshacket över bönorna. Servera.
Tips: Lite fintärnad tomat eller mild grön paprika kan komplettera rätten.