Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/blodgrape-med-braserad-isbergssallad-valnotter-och-adelost/

Recept

Blodgrape med bräserad isbergssallad, valnötter och ädelost

DN Text

Matlagning ska vara som jazz, menar Charlie Trotter, och i den andan har jag valt bland recepten i hans kokböcker och improviserat utifrån dem – tolkat, förenklat och försvenskat en aning.
Blodgrapefrukten här är en frisk och uppiggande vårvinterkreation, en förrätt som jag anpassat för förhållandena i hemkök och i Sverige.

1. Koka upp blodgrapefruktsjuicen i en kastrull tillsammans med 1 msk socker. Låt sjuda 20 minuter i en vid kastrull).

2. Finhacka löken och skär morot och
selleri i små tärningar, och fräs allt detta
i smör i cirka 5 minuter under omrörning
tills löken blivit genomskinlig och det
doftar gott.

3. Skär salladen i 4 stora klyftor och lägg
ned dem i grönsaksfräset. Tillsätt vatten,
salt och persilja. Låt sjuda under lock i 3–4
minuter.

4. Under tiden, skär bort skalet på
blodgrapefrukten och skär dem i skivor.
Salta dem lätt.

5. Arrangera grönsaksröra, blodgrapeskivor,
valnötter och ädelost på fyra tallrikar.
Häll blodgrapesåsen runtom. Servera.

KRONSTAM TIPSAR:
Jag kan för mitt liv inte tänka mig att dricka vin till denna förrätt. Visst, sältan kanske lindrar syran i blodgrapen, men det är synd på både vin och mat att låta dem konkurrera om gunsten. Själv skulle jag välja champagne före måltiden och då med några läckra tilltugg, varför inte dem som Charlie Trotter själv får smaka på i Jens Linders regi.
Till förrätten skulle jag sedan dricka pärlande naturligt mineralvatten. Franska Contrexéville eller skånska Malmberg
Original, båda rika på magnesium, är perfekta. Båda är dock svåra att fi nna, så därför kolsyrar jag mitt eget vatten. Men bara precis så mycket att det sticker till på tungspetsen. En annan rolig kombination, om man ska göra det riktigt avancerat, är att brygga ett grönt, kinesiskt te och låta det svalna. Det är en förträfflig måltidsdryck, inte minst till osten!