Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bloody-mary-fisk/

Recept

Bloody Mary-fisk

Foto: Björn Johansson/Kola Productions

Den klassiska brunchdrinken i varmrättstappning. Här jobbar man med saltinbakning. Det som ska tillagas försluts i ett lager salt som bildar en skorpa. Ångan behålls och fisken blir enormt saftig, samtidigt som fiskens fjäll skyddar köttet mot att bli för salt.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär upp fiskarna från ändtarmsöppningen och framåt, ta ur och rensa under rinnande vatten. Gnid in bukhålan med tomatpuré och fyll med citronklyftor.
2. Blanda salt och äggvita i en skål och tillsätt vatten tills konsistensen liknar snö.
3. Lägg ett centimetertjockt lager av saltblandningen på en ugnsplåt, placera därefter fiskarna tätt ihop på saltbädden. Täck fiskarna noga med ett lager av saltblandningen, ca 1 centimeter tjockt. Detta bildar en saltskorpa som måste vara helt tät, inget av fisken ska synas.
4. Baka den salttäckta fisken i ugnen i 20 minuter, väljer man större fiskar att dela på två får man höja tillagningstiden till 25 minuter. Tag därefter ut plåten och låt vila några minuter medan salladen förbereds.
5. Hacka cocktailtomater (men spara några till garnering), selleri och lök i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och kryddor, blanda väl. Arrangera salladen på tallrikar, knacka därefter sprickor i saltskorpan och skala bort den så att fisken blottas.
6. Lyft försiktigt över fisken och placera på salladen. Skala av skinnet och dekorera med färglada cocktailtomater och selleriblad.