Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Böcklingmacka med betor och färskost

Foto: Anette Nantell

Grunda med en matig böcklingmacka i väntan på att glöden ska bli klar. Hanna Wiik-Hansen gör den på Långbro värdshus ”må bra-bröd”, en filmjölkslimpa med frön och andra nyttigheter i, men man kan naturligtvis välja något annat bröd om man föredrar det. Många av ingredienserna kan förberedas dagen innan. Värm gärna böcklingen lite på grillen så smakar den mer.

Ingredienser. Böcklingmacka med betor och färskost

6 mackor
6 skivor må bra-bröd (se recept nedan)
3 böcklingar (eller motsvarande kippers)
2 färska små rödbetor
1 tsk socker
½ tsk salt
svartpeppar
3-4 gulbetor
naturell olja
honung
citronsaft
Picklad rödlök:
1 rödlök
1 msk ättika
2 msk socker
3 msk vatten
Färskost:
1 dl naturell färskost
2 msk hackad kapris
1 msk hackad gräslök
1 msk finhackad schalottenlök
salt
svartpeppar
citronjuice
Till garnering:
kapris
finskuren gräslök

Må bra-bröd:
Blir 2 limpor
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
2 dl solrosfrön
1 dl linfrö
2 dl rågkross
1 dl kruskakli
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
¼ dl bikarbonat
1 msk salt

1. Pickla rödlöken: Skiva rödlöken riktigt tunt, gärna med mandolin. Rör ihop ättika, socker och vatten till en lag och lägg ner löken. Låt ligga och dra i sig smak, gärna över natten.
2. Tvätta och skiva två små rödbetor tunt. Blanda socker, salt och svartpeppar. Vänd runt rödbetsskivorna i kryddblandningen, låt ligga över natten eller en timme (ju längre de ligger desto mindre krispiga blir de).
3. Koka gulbetorna cirka 30 minuter tills de är mjuka. Skala och dela dem i bitar. Stek dem i stekpanna med naturell olja, honung och citronsaft så att de får lite färg.
4. Blanda alla ingredienserna till färskosten och smaka av.
5. Skär 6 skivor bröd, gärna på längden för att passa böcklingens form. Ta loss sex fiskfiléer. Stryk ett lager färskost på brödskivorna. Lägg på fisk och ytterligare lite färskost. Lägg på röd- och gulbetor och den picklade löken. Toppa med kapris och finskuren gräslök. Ät med bestick om du inte vill bli kladdig.

Må bra-bröd:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Häll smeten i en smord avlång limpform med lite rågkross i botten. Baka i varmluftsugn, 160 grader, tills brödet är genombakat, cirka 1 timme och 10 minuter.