Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 00:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bovetepannkakor/

Recept

Bovetepannkakor

Foto: David Back

De här pannkakorna är lätta och fluffiga som en sockerkaka. De påminner om den amerikanska brunchklassikern men är mycket nyttigare, eftersom fermenteringen gör att näringen i bovetemjölet lättare tas upp av kroppen. Bikarbonat kräver något syrligt för att hävningen ska fungera och eftersom recepten innehåller syra från fermenteringen fungerar det utmärkt.

Rätta artikel

1. Blanda mjöl, filmjölk och vatten i en skål. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar.
2. Vispa upp äggen och rör ner bikarbonat, vanilj och salt. Häll ner äggblandningen lite i taget i den fermenterade mjölsmeten och vispa den slät.
3. Hetta upp en stekpanna med lite valfritt fett och häll i smet så det blir en liten pannkaka. Stek tills ovansidan får små bubblor och undersidan är gyllene, vänd och stek så att andra sidan får färg.
4. Servera pannkakorna med hem­syrad gräddfil och sylt, lönnsirap eller honung.