Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/brinnande-glogg-pa-brannvin/

Recept

Brinnande glögg på brännvin

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

För att göra det här receptet behöver du också ett så kallat glöggaller, eller annat galler/nät av metall och ett lock att släcka elden med.

1. Lägg alla kryddor i en vid gryta som du kan ha ett metallgaller på.

2. Häll på brännvin, öl och konjak och låt stå minst 30 minuter.

3. Värm glöggen på svag värme. Sila bort kryddorna.

4. Placera ett galler över en del av grytan och lägg sockerbitarna på det.

5. Tänd på glöggen försiktigt. Ös med en slev brinnande glögg över sockerbitarna så att de smälter och droppar ner i glöggen. Släck glöggen med ett lock efter några minuter, så att inte all alkohol brinner upp. (Sockret som finns kvar på gallret kan du lösa upp i glöggen, om du vill det efter att ha smakat av.)

6. Vid servering: Häll upp glöggen i muggar medan den fortfarande är varm. Tänd på den igen och servera den brinnande tillsammans med russin, skållade mandlar och torkade fikon i små skålar vid sidan av.