Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 13:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/broccolisoppa-med-ugnsrostad-farskpotatis-och-solrosfron/

Recept

Broccolisoppa med ugnsrostad färskpotatis och solrosfrön

Broccolisoppa med ugnsrostad färskpotatis och solrosfrön. Foto: Fredrik Funck

Perfekt soppa att laga när hemmets grönsaker börjar sloka. De röda linserna bidrar med mättnad och näring och de gröna ärterna med färg och krämighet. Och med fibrer, förstås! 

1. Rostad potatis: Sätt ugnen på 250 grader. 

2. Skölj och skär potatisen i mindre bitar. Lägg i en form eller på bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olja och en nypa salt. 

3. Ugnsrosta i 15–20 minuter, beroende på bitarnas storlek. De ska bli mjuka i mitten och gyllenbruna till färgen. 

4. Soppa: Hacka lök och vitlök. Bryn på svag värme i olja i en gryta medan du gör i ordning resten av grönsakerna. (Löken ska bli mjuk och extra smakrik, inte brun.) 

5. Strimla vitkålen, riv moroten grovt och skär broccoli, inklusive stam, i mindre bitar. Lägg allt i grytan, tillsätt linserna, större delen av vattnet och buljongtärning. Låt koka cirka 20 minuter eller tills allt är mjukt. 

6. Tillsätt ärterna och mixa soppan krämig och slät, enklast med stavmixer. Tillsätt mer vatten vid behov. 

7. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt grädde för rundare smak. Servera med bröd och toppa med ugnsrostad potatis och solrosfrön. Rosta gärna fröna någon minut i het, torr gjutjärnspanna så att de får lite färg men inte blir brända. 

Innehåll i soppan per portion:

Fibrer: cirka 6 gram. Fullkorn: 0 gram.

● ● ●

Skållade rågfrallor

Skållningsmomentet här gör susen! Dels blir brödet saftigare, dels blir det lättare för kroppen att ta upp järnet i rågmjölet. 

1. Slå 6 dl kokhett vatten över rågmjölet och rör om så att allt blandar sig. Använd gärna en rostfri bunke eller kastrull. Låt svalna.

2. Värm olja och resten av vattnet till 37 grader och lös upp jästen i det. Tillsätt rågblandningen, salt och honung och rör om så att allt blandar sig. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Använder du assistent kan det behövas lite mer vetemjöl. Låt jäsa cirka 45 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär loss portionsstora bröd, rulla lätt i mjöl och lägg på plåt. Låt jäsa medan ugnen blir varm, 225 grader, och grädda sedan i mitten av ugnen cirka 15 minuter, tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler och frys in de som inte går åt. 

Innehåll per bröd:

Fibrer: cirka 3 gram. Fullkorn: cirka 14 gram.