Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/brodsoppa-med-tomater/

Recept

Brödsoppa med tomater

1. Skär ett kryss i basen på tomaterna. Lägg dem i uppkokat vatten 1 minut, häll dem sedan i kallt vatten och skala dem med början i krysset. Halvera tomaterna och gröp ur kärnorna med en tesked och hacka fruktköttet.

2. Ta bort det mesta av bröd­skorpan och släng. Skär brödet i 3 centimeter stora bitar.

3. Hetta upp oljan i en stor gryta. Pressa i vitlöken och lägg i tomaterna och tomatpurén. Sänk värmen och låt sjuda under omrörning då och då i 10–15 minuter tills röran har tjocknat. Tillsätt buljongen, koka upp och sjud under omkörning i 2–3 minuter.

4. Sänk till medelvärme, lägg i brödbitarna och sjud under omrörning i 5 minuter eller tills brödet är mjukt och har sugit upp större delen av vätskan. Slå i mer buljong eller vatten om det behövs.

5. Rör ner basilikan och olivoljan och låt det stå i 5 minuter så att smakerna utvecklas. Ringla över lite extra olivolja.

Receptet är hämtat ur boken ”Soppor, grytor, pasta och wok” (Norstedts).