En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 10:27
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/brodsoppa-med-tomater/
Brödsoppa med tomater
1. Skär ett kryss i basen på tomaterna. Lägg dem i uppkokat vatten 1 minut, häll dem sedan i kallt vatten och skala dem med början i krysset. Halvera tomaterna och gröp ur kärnorna med en tesked och hacka fruktköttet.
2. Ta bort det mesta av brödskorpan och släng. Skär brödet i 3 centimeter stora bitar.
3. Hetta upp oljan i en stor gryta. Pressa i vitlöken och lägg i tomaterna och tomatpurén. Sänk värmen och låt sjuda under omrörning då och då i 10–15 minuter tills röran har tjocknat. Tillsätt buljongen, koka upp och sjud under omkörning i 2–3 minuter.
4. Sänk till medelvärme, lägg i brödbitarna och sjud under omrörning i 5 minuter eller tills brödet är mjukt och har sugit upp större delen av vätskan. Slå i mer buljong eller vatten om det behövs.
5. Rör ner basilikan och olivoljan och låt det stå i 5 minuter så att smakerna utvecklas. Ringla över lite extra olivolja.
Receptet är hämtat ur boken ”Soppor, grytor, pasta och wok” (Norstedts).