Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/brulee-a-la-malta/

Recept

Brûlée à la Malta

Ris à la Malta är det klassiska sättet att göra slut på julgröten. Men prova denna variant i stället!
Rätta artikel

1. Värm gröten försiktigt och späd med kokt mjölk om den känns för tung. Blanda med hackad mandel och skeda sedan upp i fyra ugnsfasta portionsformar (eller en stor). Bred ut gröten och gör en grop i mitten som fylls med aprikosmarmelad.

2. Strö ett jämnt lager rörsocker över gröten. Ställ in under grillelementet i ugnen och låt sockret karamelliseras. Eller, ännu hellre, bränn sockret med en gasolbrännare (se där, ett julklappstips i sista sekund) och servera.

I glaset: Något vin behövs knappast till desserten, särskilt inte om du bjudit gästerna en bit stilton med portvin som en mellanrätt. Men vill du, så kan det knäcksöta vinet, 2008 Don PX Pedro Ximenez (nr 8266, 159 kr/37 cl) som du använde i senapssmörsåsen, serveras till.