Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bultad-rabiff-med-forellrom/

Recept

Bultad råbiff med forellrom

Bild: Beatrice Lundborg

Här har jag inspirerats av italiensk carpaccio och den klassiska förrätten toast Pelle Janzon (som görs på oxfilé, äggula, löjrom och rödlök). Jag har totat ihop en egen variant med lagrad rom, mörkt bröd, kapris och lök. Observera att gravida kvinnor och människor försvagade av sjukdom, enligt Livsmedelsverket inte bör äta rått kött.

1. Man kan lägga rommen i ett kaffefilter och låt rinna av några timmar. Det ger en fastare och renare rom, men man kan också hoppa över detta steg.

2. Skär oxfilén i fyra bitar. Täck dessa med plastfolie eller en fryspåse. Bulta köttet ganska platt så att det täcker en stor del av en tallrik. Lägg upp skivorna på var sin tallrik.

3. Finhacka rödlöken. Skär pumpernickelbrödet i små tärningar. Låt kaprisen rinna av.

4. Strö lökhack, brödbitar, kapris och flingsalt över köttet. Ringla över oljan. Klicka på rommen och garnera med persilja. Servera gärna med citronklyftor. Hela rätten ska vara kall. Drick porter och snaps till.