Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 00:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/cataplana/

Recept

Cataplana

Skala räkorna. Blanda vin, pressad vitlök och pepparkrydda och lägg räkorna i marinaden.

Skrubba musslorna om det behövs och kasta dem som inte stänger sig när de knackas mot diskbänken.

Skiva lök, tomater, korv och hälften av paprikan. Strimla skinkan. Fräs blandningen hastigt i olivolja. Krydda med salt och peppar.

Låt puttra cirka fem minuter. Lägg i musslorna och sätt på locket. Sjud några minuter tills musslorna öppnat sig. Alldeles före serveringen läggs de marinerade räkorna och marinaden i grytan, liksom resten av den strimlade paprikan och hackad persilja.

Ta bort de musslor som eventuellt inte öppnat sig.

Servera som förrätt med skivor av vitt lantbröd.

Vill man servera cataplana som huvudrätt till 4 lägger man till cirka 400 g fläskkött, t ex filé, som marineras i vin, vitlök och piripiri och sedan tärnas. Stek den med korv- grönsaksblandningen och låt allt puttra ca 10 minuter innan musslorna läggs i.