Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/chakhokhbili-georgisk-kycklinggryta/

Recept

Chakhokhbili – georgisk kycklinggryta

Foto: Stefan Wettainen

Ursprungligen lagades den här georgiska grytan på fasan, men numera tar man för det mesta kyckling. Hemligheten är örternas fräschör och komplexitet. Det finns många varianter av detta långkok, vissa strör i mynta, mejram, basilika, kyndel och selleriblad. Några tillsätter stötta koriander- och dillfrön. Andra lagar rätten på kalkon eller anka. Experimentera er fram!

1. Om ni använder hel kyckling, stycka den i sex eller åtta delar (spar skrovet till buljongkok till någon annan rätt). Används benfritt kött, dela det i stora bitar. Salta bitarna/styckdelarna runtom.

2. Bryn kycklingbitarna runtom i hälften av smöret och oljan i en stekpanna tills de får fin gyllene färg. Krydda med chili och svartpeppar. Lägg dem i en rymlig gryta.

3. Fräs löken i samma panna med lite mer fett på medelgod värme tills lökbitarna blir genomskinliga och börjar dofta gott.

4. Tillsätt vitlöken till löken och fräs ytterligare några minuter. Ös ner alltsamman i grytan med kycklingen. Vispa ur pannan med lite vatten och ös ner i grytan (det tillför mycket smak).

5. Tillsätt också tomater, vinäger och lagerblad. Låt sjuda under lock i en halvtimme. Används benfritt kycklingkött räcker 20 minuter.

6. Tillsätt kryddblandningen och låt grytan sjuda några minuter. Smaka av. Garnera med granatäppelkärnor och extra örter. Servera med basmatiris eller acharuli, pitabröd eller annat platt ljust bröd.