Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/charlotte-russe-1/

RECEPT

Charlotte Russe

Detta är en lite bortglömd kaka, men den är kul! Man klär en skål med skivor av rulltårta som sedan fylls med en mousse som får stelna. När skålen vänds upp blir det en stilig skapelse. En riktig prinsessa skulle förstås inte använda färdigköpt rulltårta, men vi andra – som inte har en egen hovtraktör - kan få kosta på oss lite genvägar. Vill man kan man smaksätta moussen med starkt kaffe, vaniljsocker eller rom i stället för citron.

Foto: Fredrik Funck

1. Klä insidan av en kupad form (cirka 1 liter) med plastfolie. Skär rulltårtan i skivor och klä insidan av formen tätt med dessa. Klä tätt hela vägen, skär av de bitar av kakan som sticker upp så att du får en jämn kant.

2. Gör moussen. Lägg gelatinbladen i en skål med lite kallt vatten cirka 5 minuter. Vispa grädden lätt.

3. Lägg äggulor, socker och vatten i en kastrull. Värm försiktigt under vispning tills krämen blir tjock och fluffig (vid 85 grader). Flytta kastrullen till iskallt vattenbad och fortsätt vispa tills smeten är helt kall.

4. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Smält dem försiktigt i en kastrull och tillsätt i äggsmeten. Smaksätt med citronjuice och rivet skal eller annan smaksättning. Vänd i den lättvispade grädden.

5. Fyll moussen i formen, täck noga och ställ kallt ett par timmar tills moussen stelnat ordentligt.

6. Vid servering: vänd försiktigt upp kakan och ta bort plastfolien.