Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/cheesecake-med-jordgubbar/

RECEPT

Cheesecake med jordgubbar

Den här cheesecaken innehåller flera olika moment, men inget av dem är särskilt svårt även om det är lite pyssligt. Att mäta ingredienserna i gram kan kännas ovant men ger mycket bättre resultat, så skaffa en noggrann, digital köksvåg.

Foto: Eva Tedesjö

Ingredienser.Cheesecake med jordgubbar

Portioner: 8-10

Botten:
7 digestivekex
70 g smör
5 g kardemumma
Jordgubbskräm:
1 gelatinblad
250 g jordgubbar (rensade)
100 g sockerlag (kokad på lika delar vatten och socker)
½ citron (saften)
15 g maizena
20 g vatten
Färskostmousse:
2 gelatinblad
300 g färskost
40 g grädde
50 g äggula
100 g socker
25 g vatten
300 g lättvispad grädde

1. Börja med botten. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Smält smöret. Kör kexen till smulor i en matberedare. Häll i smör och kardemumma och blanda ihop för hand.

3. Tryck ut botten i en rund bakform med löstagbar kant (ca 21 cm i diameter) och grädda i ugnen i ca 10 minuter.

4. Gör krämen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka ihop jordgubbar, sockerlag och citronsaft. Mixa med en stavmixer och sila så att du får en slät kräm.

5. Koka upp igen. Blanda maizena och vatten och rör i. Låt koka under omrörning ca tre minuter. Tag upp gelatinbladet, krama ur och rör ner i krämen. Låt svalna.

6. Gör moussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda färskost och grädde.

7. Mät upp äggulorna i en bunke och ha en elvisp redo.

8. Koka upp socker och vatten och slå det över äggulan medan du vispar kraftigt tills är fluffigt och svalt.

9. Smält gelatinbladen försiktigt i mikron eller i en kastrull med lite vatten. Blanda ner i äggulorna, blanda i färskost- och äggkrämen och till sist den lättvispade grädden.

10. Montera kakan. Fyll moussen ovanpå botten. Ringla över krämen och rör försiktigt med en sked så att det blir ett snyggt mönster. Ställ i frysen över natten och ta fram en stund innan servering.