Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/chepchouka/

Recept

Chepchouka

Foto: Eva Tedesjö. Illustration: Sven Hemmel

Chakchouka, shakshouka eller shakshuka är namnet på en oerhört vanlig sallad som lagas i både Mellanöstern och i Nordafrika, från Israel till Marocko. Den kan vara såsig eller mer salladsaktig, mild eller stark, med eller utan ägg. Åke Holmberg har – medvetet eller omedvetet – ändrat namnet något. ”Att resa till Arabien är härligt. Man får se många vackra platser under vägen, man får se Alperna och Medelhavet. Och när man kommer fram, får man rida på kamel, äta chepchouka och dricka kaffe i tältet tillsammans med Omar.”

1. Skala och hacka lök och vitlök.

2. Dela paprikorna och chilifrukten på mitten. Ta bort frön och mellanväggar från halvorna och släng bort. Skär paprikorna i små tärningar. Finhacka chilifrukten. Halvera tomaterna och skär dem i klyftor eller småbitar.

3. Hetta upp oljan i en rymlig stekpanna eller vid kastrull. Fräs lök och vitlök under omrörning några minuter och häll sedan på spiskummin, paprikapulver, chili och koriander.

4. Fräs någon minut och tillsätt sedan paprikatärningarna. Låt fräsa i fem minuter tills paprikan börjar bli mjuk. Tillsätt tomaterna och låt allt sjuda i ett par minuter.

5. Häll på vattnet. Knäck ett ägg i taget och häll ned i koket. När alla fyra äggen är i röran, låt sjuda i tio minuter tills äggen stelnat.

6. Låt alltsammans svalna. Smaka av med salt, citron och eventuellt mer kryddor.

7. Servera salladen sval eller rumstempererad, på en buffé, som förrätt eller som tillbehör till grillat, grytor eller liknande. Servera gärna med pitabröd eller långkornigt ris.