Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-13 22:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/chez-bettys-franska-bearnaise/

Recept

Chez Bettys franska bearnaise

Den goda reduktionen är nyckeln i denna bearnaise. Den kan göras i förväg och sparas i en tät burk med kylskåp i upp till en vecka.

1. Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka långsamt tills det knappt finns någon vätska kvar (löken ska suga upp vätskan). Ta bort lagerblad och kryddbuketten. Sila ej!

2. Blanda äggulor, reduktion (inklusive lökhacket) och vitt vin i en bunke. Vispa långsamt över vattenbad tills det blir en fluffig kräm.

3. Tillsätt det smälta smöret, långsamt i början och snabbare mot slutet. Tillsätt dragon och körvel, smaka av med några droppar citron, salt, svart- och kajennpeppar. Tillsätt eventuellt lite ljummet vatten om såsen tenderar att bli för tjock.

”Mycket körvel”

På den lilla franska kvarterskrogen Chez Betty är bearnaisen helig och serveras gärna till en grillad köttbit. Den finhackade löken silas inte bort från reduktionen utan får ligga med och ge smak. Utöver dragon så är också körvel en viktig smaksättare.

Krögarna bakom Chez Betty heter Mikael Gröndal och Linus Ahlstedt.

Krogen har fått sitt namn efter en fransk ex-modell som driver bar i den franska by där Mikael och Linus brukar semestra.

Chez Betty, Roslagsgatan 43, 08-29 22 93, www.chezbetty.se