Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 07:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/choklad-och-glass-sandwich/

Recept

Choklad- och glass-sandwich

Choklad- och glass-sandwich (till vänster). Foto: Helén Pe

Hemmagjord variant av en älskad klassiker.

Rätta artikel

1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna. Sikta ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en skål. Tillsätt saltet och rör ner allt i äggsmeten. Blanda till en smidig deg. Dela degen i två bitar och kavla ut dem på ett lätt mjölat bakbord till rektanglar, cirka 20 × 25 cm. Skär dem i cirka 5 × 10 cm stora bitar. Pricka dem med en gaffel och lägg försiktigt över på plåten.
3. Grädda i ugnen i 10–13 minuter, beroende på hur tjock degen är. Håll koll så att kanterna inte blir brända. Låt kakorna svalna något och lägg dem sedan på ett galler för att kallna.
4. Tina glassen lätt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper till ovanpå och kavla ut glassen till en rektangel, cirka 20 × 25 cm och cirka 2 cm tjock. Eller så får glassen tina ännu mer och du brer ut den. Ställ in plåten i frysen och låt glassen stelna i cirka 1 timme.
5. Använd en chokladkaka som mall och skär glassen i samma storlek. Lägg en glassruta mellan två chokladkakor så att det blir en sandwich. Slå in varje sandwich i plastfolie eller smörgåspapper och låt dem ligga i frysen i cirka 30 minuter eller tills de är frysta.