Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/chokladbakelser-med-fikonglass-och-portvin/

Recept

Chokladbakelser med fikonglass och portvin

Skär bort det hårda skaftet på fikonen. Koka dem i en liten kastrull med portvin cirka 15 minuter. Mixa fikon och vin. Låt kallna. Halvtina glassen. Rör ihop glass och fikonmassa och sätt in i frysen.

Koka ihop 2 dl portvin till ungefär hälften återstår och vätskan blivit lite trögflytande.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och rör ner chokladen bruten i små bitar så den också smälter.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål. Häll chokladsmöret i äggvispet och sikta ner de torra ingredienserna. Blanda ordentligt. Fördela smeten i ett tiotal väl smorda portionsformar, till exempel cocotteformar, eller aluminiumformar. Grädda mitt i ugnen cirka 7 minuter tills bakelserna rest sig lite och ytan blivit hård. Inne i kärnan ska smeten fortfarande vara rinnig.

Bakelserna kan värmas några sekunder i mikro inför servering.

Servera chokladbakelserna med fikonglassen och portvinsssås ringlad på tallriken, garnera eventuellt med färska fikon.