Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/chokladbollar-med-brynt-smor-och-mork-choklad-1/

RECEPT

Chokladbollar med brynt smör och mörk choklad

Foto: Ulrika Pousette

Jag älskar brynt smör till allt, men i chokladbollar verkar det vara en sådan sak som delar folk lite på samma sätt som lakrits och koriander. Jag rekommenderar det varmt i alla fall! Jag rullade en del av bollarna i guldpulver som jag hittade i min vanliga (välsorterade) mataffär, men hittar du inte det går det förstås bra att rulla bollarna i kakao eller det bös* du föredrar.

Ingredienser.Chokladbollar med brynt smör och mörk choklad

Blir 15-20 bollar
100 g smör
100 g mörk choklad
3 dl havregryn
½ dl strösocker
1 msk kakao
3 msk starkt kaffe
Garnering:
2 msk kakao eller guldpulver

1. Smält smöret i en kastrull och värm upp det tills det börjar bubbla och skumma. När det lugnar sig och börjar bli lite gyllenbrunt på botten drar du kastrullen från plattan. Låt svalna några minuter och bryt sedan ner chokladen i smöret och låt smälta. Värm försiktigt på plattan om chokladen behöver lite hjälp att smälta.
2. Blanda ner havregrynen i smör- och chokladsmeten. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smet. Om du gillar lite slätare konsistens på dina chokladbollar rekommenderar jag att du mixar smeten i matberedare. Låt smeten tjockna i kylen i 30–60 minuter eller tills du känner att den går att rulla.
3. Forma till bollar och låt stelna i kylen. Rulla i kakao eller guldpulver strax före serveringen.
* I min del av landet saknar jag ordet bös. På ett antal av landets dialekter betyder det ungefär något lite smuligt eller finfördelat som är ett så relevant uttryck när man jobbar med chokladbollar.